Wielkanoc w Polsce i w Niemczech

PDF pageEmail pagePrint page

Niedawno świętowaliśmy Wielkanoc. Poznajmy, czym się różnią nasze tradycje od naszych zachodnich sąsiadów.

Dopisek redakcji

 

Zarówno polska, jak i niemiecka tradycja wielkanocna bogata jest w liczne zwyczaje i obrządki, sięgające nawet XVI wieku. W obu kulturach Święta Wielkanocne mają swój początek w pogaństwie, ale obchody i tradycje nieco różnią się od siebie.

Wielki Post (Fastenzeit) oraz Wielki Tydzień (Karwoche) przed niedzielą Zmartwychwstania to czas przygotowywań do Wielkanocy. W Polsce rozpoczyna go święceniem palm w Niedzielę Palmową, w Niemczech jednak zwyczaj ten jest bardzo słabo znany.  Za Odrą natomiast ważne jest przygotowanie bukietu wykonanego z zielonych gałązek, przybranego kolorowymi wydmuszkami jajek. W podobny sposób ozdabiane są krzewy i drzewka przed domem. Zwyczaj malowania i dekorowania jajek co prawda występuje, jednak nie jest aż tak popularny jak w Polsce.

Wielki Czwartek nazywany jest w Niemczech Zielonym Czwartkiem (Gründonnerstag) i jest to dzień malowania jajek na zielono. Ważnym zwyczajem jest również zjedzenia czegoś zielonego: szczypiorku, sałaty czy szpinaku.

Wielki Piątek (Karfreitag), dzień śmierci Chrystusa, nazywany jest również Cichym Piątkiem (Stiller Freitag). Jest on w całych Niemczech dniem ustawowo wolnym od pracy. Dzień ten dla wierzących rodzin to czas modlitwy. Odprawia się nabożeństwo, po którym ksiądz zaprasza wiernych do sali katechetycznej na tzw. agapę, czyli wspólny posiłek składający się z chleba, wody i wina. W przeciwieństwie do tradycji polskiej, w Niemczech w ten dzień ścisły post nie jest tak rygorystycznie przestrzegany.

W Wielką Sobotę – Karsamstag lub Stiller Samstag – podobnie jak w Polsce nie odprawia się mszy świętej, jest to czas wyciszenia. W godzinach wieczornych natomiast przed kościołami katolickimi rozpalane są ogromne ogniska. Towarzyszy temu specjalne nabożeństwo, podczas którego następuje poświęcenie ognia, a wierni odpalają od niego świece paschalne.

Tradycja święcenia potraw, która dla nas jest integralną częścią Świąt Wielkiej Nocy, dla naszych zachodnich sąsiadów jest zupełnie nieznana.

Wielkanocna Niedziela i Wielkanocny Poniedziałek są najważniejszymi dniami Świąt Wielkiej Nocy. Podobnie jak w Polsce, niedzielę rozpoczyna odbywająca się wcześnie rano msza rezurekcyjna. Bardzo popularny jest zwyczaj stukania się jajkami przy śniadaniu. Zwycięzcą okazuje się osoba, której pisanka jest najmniej zniszczona. Obok jajka najważniejszym świątecznym symbolem jest zając. Po śniadaniu dzieci rozpoczynają poszukiwania ukrytych w mieszkaniu lub ogrodzie pisanek lub słodyczy. Dzieci wierzą, że przyniósł je wielkanocny zając.  Pozytywny związany z Wielkanocą obraz zająca, jeszcze do niedawna nieznany w Polsce, obecnie staje się coraz bardziej popularny. Nie ulega wątpliwości, iż przywędrował on do nas właśnie z Niemiec.

Wielki Poniedziałek natomiast to dzień odpoczynku w gronie rodzinnym lub przyjaciół. W Polsce popularny jest zwyczaj oblewania się wodą – Śmigus Dyngus – w Niemczech natomiast jest on zupełnie nieznany.

Marlena Małecka

Your Offcanvas Sidebar area is currently empty. Go and add some widgets first.

Zmień wielkość liter
Kontrast