Łódzka Jadłodzielnia

PDF pageEmail pagePrint page

9 listopada na Wydziale Ekonomiczno-Socjologiczny UŁ i pod patronatem Fundacja „W Człowieku Widzieć Brata” otwarto pierwszą łódzką Jadłodzielnię, miejsce nieodpłatnej wymiany żywności między mieszkańcami naszego miasta.

Co to jest Jadłodzielnia?

Jest to miejsce udostępniania i wymiany żywności, na którą składa się lodówka oraz szafki/półki na żywność oraz napoje. Każdy może przynieść do Jadłodzielni produkty, które nadają się do spożycia, a których nie jest już w stanie zagospodarować. Każdy może również poczęstować się żywnością, sprawdzając jej przydatność za pomocą zmysłów. Jadłodzielnia nie jest miejscem zbiorowego żywienia, a jedynie miejscem umożliwiającym wymianę żywności pomiędzy zainteresowanymi stronami. Każda Jadłodzielnia posiada swojego opiekuna i system współpracy z wolontariuszami-ratownikami, którzy się nią opiekują.

Organizatorem przedsięwzięcia jest nieformalna grupa działania Foodsharing Łódź, której sercem i paliwem są wolontariusze. Organizatorzy proponują wszystkim dołączenie i zaopiekowanie się z nimi Jadłodzielnią na EkSocu.

Obecnie w Polsce działa 21 Jadłodzielni w 11 miastach. W Łodzi mamy pierwszy, ale prezydent Trela zapowiedział otworzenie w najbliższym czasie drugiego na Placu Barlickim.

Jerzy Dauksza

Your Offcanvas Sidebar area is currently empty. Go and add some widgets first.

Zmień wielkość liter
Kontrast