IV. Grupa krwi „B”

PDF pageEmail pagePrint page

Między 10 000 a 15 000 r. p.n.e. w rejonie Himalajów u ludzi z grupą krwi „0” powstała druga ważna mutacja, zmieniająca w istotny sposób przemianę materii osób, które ją odziedziczyły. Wyróżnikiem tej zmiany jest cukier D-galaktozamina, który został przyłączony do fukozy, czyli wielocukru będącego antygenem grupy „0”. W ten sposób pojawił się nowy antygen, zwany obecnie „B”.

O ile osoby z grupą krwi „0” i „A” są jak gdyby wzajemnym przeciwstawieństwem,

to posiadacze grupy krwi „B” stanowią „złoty środek” ludzkiego metabolizmu. Ich system trawienny znajduje się w równowadze kwasowo-zasadowej, a mięśnie najlepiej pracują w środowisku obojętnym. Dlatego ludzie mający tę grupę krwi dobrze przyswajają pokarmy ze wszystkich gryp żywności. Zarówno mięso, ryby, jak i produkty roślinne. Chociaż w każdej z nich znajdują się artykuły, posiadające szkodliwe lektyny, to powinni jadać posiłki urozmaicone, bogate we wszystkie składniki w umiarkowanych ilościach.

Do produktów pochodzenia zwierzęcego, których trzeba unikać, należą kurczaki. Ich lektyny aglutynują krew. Z owoców morza, na których ta grupa rozkwita, należy unikać wszelkich skorupiaków. Złym pokarmem jest większość orzechów i zbóż. Orzeszki ziemne, siemię sezamu i nasiona słonecznika zaburzają produkcję insuliny. Kukurydza i gryka są głównymi czynnikami powodującymi nabieranie wagi, ponieważ przyczyniają się do zakłócenia trawienia, spowolnienia metabolizmu, nieregularności insulinowej, hipoglikemii oraz zatrzymywania płynów w organizmie i zmęczona. Pszenica zakłóca procesy trawienne i metaboliczne. Jej lektyny blokują receptory insulinowe w komórkach tłuszczowych, co powoduje odkładanie tłuszczu, zamiast jego spalania. Sam gluten pszenicy nie jest tak groźny, jak dla grupy krwi „0”. Jeżeli jednak dojdzie do tego kukurydza, soczewica i orzeszki ziemne, niekorzystny efekt będzie ten sam. Żyto zaś posiada lektyny, które osiadają w systemie krwionośnym, gdzie mogą powodować choroby krwi i przyczynić się do zawałów. Należy pamiętać również o tym, aby nie kupować olejów ze wskazanych roślin, takich jak słonecznikowy, kukurydziany i sezamowy oraz produktów zawierających je. Ludzie ci mogą za to doskonale wykorzystywać ziemniaki, kapustę i grzyby, których spożycie inni powinni bardzo ograniczać.

Najbardziej charakterystyczną cechą metabolizmu tej grupy krwi jest jednak to, że jako jedyna potrafi w pełni wykorzystywać produkty mleczne. Cukier D-galaktozamina, która jest wyznacznikiem antygenu ich grupy krwi, jest też cukrem występującym w mleku. Dlatego jedynie ich układ immunologiczny toleruje nabiał i nie wytwarza przeciw niemu przeciwciał. Osoby z grupą krwi „B” dobrze rozkładają też kazeinę, dlatego każda postać przetworów mlecznych jest dla nich odpowiednia.

Dzięki tak urozmaiconemu składowi pokarmu, zaopatrzenie w witaminy A, B, C, E, wapń, żelazo i inne jest w pełni wystarczające (wyjątkiem, którego może brakować jest magnez). Ludzie przestrzegający właściwej diety mogą uniknąć większości chorób, nawet najgroźniejszych współcześnie, takich jak choroby serca i nowotwory. Sprzyja temu też silny i stabilny układ immunologiczny, który posiada równocześnie duże zdolności adaptacyjne, zwłaszcza do zmian dietetycznych i środowiskowych.

Osoby posiadające te cechy powinny jednak pamiętać o konieczności dążenia do harmonii w życiu i jedzeniu, gdyż jej brak powoduje tendencję do samoistnych załamań systemu odpornościowego. Może to sprzyjać powstawaniu lub nasilać objawy chorób, na które są bardziej wrażliwi, takich jak cukrzyca I typu (obniżona produkcja insuliny), stwardnienie rozsiane, toczeń, syndrom chronicznego zmęczenia oraz rzadkie wirusy.

„Reakcja osób z grupą krwi „B” na stres stanowi wypośrodkowanie pomiędzy reakcją grupy „A”, która charakteryzuje się nerwową aktywnością umysłową i bardziej fizyczną, a agresywną reakcją grupy „0”. Grupy „B” łagodzą każdy z tych charakterów, odpowiadając w sposób harmonijny i zrównoważony – łącząc najlepsze właściwości innych grup krwi” – jak opisuje to dr Peter J. D’ Adamo. Wypośrodkowanie wszystkich cech grupy „B” jest przesunięte nieco w kierunku grupy „0”, którą często przypomina, ale w sposób bardzo złagodzony. Dlatego stres związany jest u nich również z reakcją mięśniową, choć wysiłek fizyczny rekompensujący ją powinien być mniej intensywny. Dobrze, jeżeli będą one zawierały elementy relaksacyjne oraz jeżeli ćwiczenia fizyczne czy inne formy rekreacji ruchowej będą się odbywały w towarzystwie innych ludzi. To przyczynia się do uzyskania pełnego odpoczynku, zarówno fizycznego jak i psychicznego oraz daje radość, która jest przeciwstresowym akumulatorem każdego organizmu, pozwalającym przetrwać przyszłe stresy własne i cudze. Bo radość (tak jak zrzędzenie) jest bardzo zaraźliwa.

Równowaga i harmonia są cechami, do których powinny dążyć osoby z grupą krwi „B” zawsze i w każdym swoim działaniu. Zwłaszcza zrównoważenia stanów fizjologicznych i emocjonalnych. Ta tendencja jest tak silna, że została utrwalona w chińskiej medycynie i filozofii. Ciągła radość życia i związane z nim żywiołowe parcie do przodu, tak charakterystyczne dla kultury europejskiej i jej ideału zdrowia, są przez lekarzy chińskich postrzegane, jako stan niebezpieczny dla równowagi serca. Ludzie z grupą krwi „B” muszą zawsze o tym pamiętać: w radości i skutku, wysiłku i odpoczynku, jedząc pokarmy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Wrodzona niezwykła elastyczność fizyczna i psychiczna oraz wielka tolerancja dla innych zachowań ułatwi im to zadanie.

Your Offcanvas Sidebar area is currently empty. Go and add some widgets first.

Accessibility
Zamknij